Thuiswerken vanwege coronavirus

Veel bedrijven vragen hun medewerkers voorlopig thuis te gaan werken. Het RIVM adviseert dit ook. Omdat het aantal besmettingen dagelijks nog toeneemt is een het een effectieve optie. Maar wat heb je daarvoor nodig?

De beste situatie is voor thuiswerkers om over dezelfde functionaliteit te beschikken als op de kantoorwerkplek. Een groot aantal bedrijven hebben dit geregeld voor hun organisatie. Maar wat als dit binnen je organisatie nog niet geregeld is? Wat zijn de mogelijkheden?

On-premise server
Organisaties die gebruik maken van een on-premise server (fysieke server op locatie) gebruiken in het meeste geval diverse softwarepakketten van derde partijen die het mogelijk maken voor het bedrijf om koppelingen te leggen tussen de verschillende systemen, hiervoor zijn ze afhankelijk van een on-premise server.

De meest veilige optie om hiermee te verbinden is via een VPN naar het bedrijfsnetwerk. De VPN maakt een tunnel direct naar het bedrijfsnetwerk en is te beveiligen met diverse optie’s. Dit geeft ook de mogelijkheid om de on-premise server groot en deels af te sluiten van het internet zodat het minder toegankelijk word voor bijv. hackers. Na verbonden te zijn met VPN kunnen werknemers via bijvoorbeeld Remote Desktop toegang krijgen tot hun werkcomputers

Op zijn tijd komen wij situatie’s tegen waar de on-premise server volledig open staat voor het internet. Dit betekend dat externe alleen een hostname of IP-adres nodig hebben om het hele netwerk te benaderen en verbinden dan niet met een (veilige) VPN verbinding. Dit wordt zeer afgeraden.

Cloud
Ook kan het zijn dat je bedrijf werkt met Office 365. Office 365 is een tool waar je altijd en overal beschikking hebt over je gegevens, ook vanuit huis. Hierbij heb je geen toegang tot bedrijfsapplicaties maar kan je wel bij je e-mail en deel je documenten via OneDrive en Sharepoint of je voert gesprekken met collega’s via Teams.

Daarnaast zijn diverse applicaties ook beschikbaar in Cloud varianten, denk hierbij aan je boekhoudpakket.

Regel thuiswerken voor jouw werknemers
Neem bovenstaande opties door en bedenk wel risico jouw organisatie kan lopen. Thuiswerken is een preventieve maatregel, maar is essentieel als er een besmetting in jouw bedrijf is geconstateerd. Omdat besmettingen toenemen word de noodzaak tot thuiswerken alleen maar groter. De RIVM adviseert dit ook, heb jij het al geregeld?